Gruppen Gyllene tider

Solig uteplats med en parasoll

Frågar man en Halmstadbo om Gyllene Tider får man vara beredd på att mötas av blickar fulla av kärlek och tunga suckar. Många av stadens döttrar och söner har någon form av hatkärlek till gruppen som satt Halmstad på världskartan. Andra har med stor iver och en aldrig slocknande kärlekslåga följt medlemmarna i bandet från de allra första inofficiella spelningarna till det stora genombrottet, splittringen och ett par återföreningsturnéer. För lika lite som de mest entusiastiska fansen verkar vara villiga att släppa sina idoler, lika ovilliga verkar Gyllene Tider vara att helt sluta spela ihop.

Det går ju inte att förneka att det är rätt mysigt att plocka fram en stabil parasoll till trädgården , hängmattan, öppna eller hälla upp en kall och skruva upp volymen och låta “Sommartider” flöda ur högtalarna. Det är drygt 40 år sedan de första av Gyllene Tiders oförglömliga låtar letade sig in svenskarnas liv för att på gott och ont stanna kvar för alltid. Gruppen var ett stående inslag i folkparkerna under slutet av 1970- och början av 1980-talet, där de ofta jämfördes med gruppen Noice. Noice ansågs vara storstadsband med tuffare musik medan Gyllene Tider fick stå för småstad och lättare pop.

Solig uteplats med en parasoll

Per Gessle verkar ha en direktuppkoppling till ryggmärgen på alla sina fans och via den uppkopplingen tankas de trallvänliga, mer eller mindre djuplodande, låtrefrängerna in. Frågan är om inte herr Gessle skulle kunna få hela svenska folket att gå och nynna på en refräng med orden: En rosa parasoll till uteplatsen, en rosa parasoll till uteplatsen är allt jag vill ha.

Återtåget ’96!

I mars 1985 var oenigheterna i bandet ett faktum och medlemmarna i Gyllene Tider gick skilda vägar, många fans trodde att det var för gott. Tio år senare gjorde bandet en spelning på Stora Torg i Halmstad, en spelning som uppenbarligen gav mersmak. Gruppen släppte samlingsalbumet “Halmstads pärlor” där även nya låtar som “Juni, juli, augusti”, “Harplinge” och “Gå & fiska” fanns med och sedan gav bandet sig ut på den två månader långt sommarturnén “Återtåget ’96!”

Man som fiskar i sjön

Efter Återtåget-turnén meddelade bandet att det var en engångsföreteelse och gick tillbaka till sina respektive projekt. Men inför bandets 25-års jubileum började det återigen ryktas om turné. Fansen var inte sena att haka på och förutom att slå sverigerekord för mest besökta turnén, med knappt en halv miljon besökare, spelade bandet inför 60000 åskådare på Nya Ullevi.

Det var nog många som trodde att efter turnén 2013 skulle det definitivt var slutspelat för Gyllene Tider. Men när förfrågan om att återförenas för att spela in låten till VM var det ingen i bandet som tackade nej. Linnea Henriksson, även hon bördig från Halmstad, medverkar som gästartist och låten har fått titeln “Bäst när det gäller”. Gyllene Tider med Per Gessle i spetsen har än gång fått chansen att skriva trallvänlig pop från en småstad. Hur svenska folket i allmänhet och Halmstadborna i synnerhet, tar emot låten återstår att se.