Musiker på kyrkogården Père-Lachaise


Père-Lachaise är Paris största begravningsplats. När den invigdes år 1804 så trodde man att den inte skulle bli så populär som begravningsplats eftersom den ansågs ligga så ocentralt. För att råda bot på detta så flyttade man kvarlevorna av ett par berömda personligheter till begravningsplatsen; författaren La Fontaine 1804 och dramatikern Moliere år 1817. Dessa förflyttningar hade avsedd effekt och Père-Lachaise kom att bli en begravningsplats som attraherade många kända personligheter och har gjort det enda in i vår tid. Musiker, författare och skådespelare ligger begravda på Père-Lachaise. En begravningsplats som folk vallfärdar till är Jim Morrisons grav. Han hade åkt till Paris för att ta itu med sina drogproblem men lyckades dåligt med detta och avled i Paris 1971 och den The Doors store frontfigur kom att gå till den eviga vilan genom att begravas på denna berömda kyrkogård. Han flankeras av andra stora musiker och sångerskor och på Père-Lachaise begravningsplats kan man även besöka begravda som Edith Piaf och Frédéric Chopin för att nämna några av alla de kändisar som gått till sista vilan på Père-Lachaise, ett av Paris stora turistmål.

Den tragiska 27-års klubben

Det finns en ovanlig klubb, 27 club, som inte kräver några speciella ansökningsförfaranden för medlemskap. Klubben har många världsberömda medlemmar som alla levt upp till klubbens medlemskrav. Lever man upp till några specifika regler så är man självskriven som klubbmedlem. De regler man måste uppfylla är att man måste vara en berömd rockstjärna och så måste man dö vid 27 års ålder, då har man kvalificerat för att bli medlem i klubben. Att dö vid 27 är något vem som helst skulle kunna lyckas med, speciellt om man precis som medlemmarna i klubben tagit hjälp av diverse droger för att dö vid 27 års ålder. Svårare är detta med kravet på rockstjärnestatus. Det kräver medfödd talang, en talang som de flesta av oss saknar. De medlemmar som hittills kvalificerat sig för medlemskap i den tragiska klubben är Jim Morrison frontfigur i The Doors, Janis Joplin, Jimi Hendrix dessa två kvalificerade till klubbmedlemskap med bara två veckors mellanrum år 1970. Brian Jones, sparkad som gitarrist från Rolling Stones och han hittades drunknad inte långt efter att han kickats från bandet p.g.a.upprepade bråk med Mick Jagger och Keith Richards. Flera som kvalificerat är Kurt Cobain, Nirvana och sångerskan Amy Winehouse m.fl.

Död eller levande?

För dem som fascineras av kända människors levnadsöden går det enkelt att ta flyg Växjö Stockholm till Paris och flyg finns även från andra flygplatser landet runt, Göteborg till exempel. Vill man inte flyga kan man vara några som delar en bil och kör ner till Paris vilket kan bli ett äventyr i sig men endast lönsamt om man är fler som delar på kostnaden, annars är det billigare med flyg. Något som är intressant med avlidna kändisar är att folk gärna håller liv i dem långt efter deras död. Det är fallet med till exempel Jim Morrison som ligger begravd på Père-Lachaise kyrkogård i Paris. Det finns fans som hävdar att han flydde från berömmelsen genom att fejka sin egen död. Denna typ av mytbildning delar han med till exempel Elvis Presley som även han påstås ha flytt kändisskapet genom ett fejkat dödsfall. Vad vet man? Men gravarna kan man besöka i alla fall.