Lär dig av artisten Prince!När funk och rockikonen Prince gick bort våren 2016 var det många som blev chockade över musikerns enorma musikkatalog. Den stora ikonen var en banbrytande musiker som förde samman olika musikaliska stilar och släppte 39 soloalbum och många fler projekt vid sidan om. Han vann även sju Grammys och inspirerade samtidigt många artister med sin unika musik.

Prince var på 1980-talet en musiker som blev känd för mycket utöver sin kreativa musik, då han var en eklektisk och unik artist med en stark scennärvaro och extravaganta kläder och smink. Han var helt enkelt en innovatör utan dess like, som spelade flera instrument, var låtskrivare, producent, sångare och dansare. De flesta av sina skivor spelade han in helt själv utan andra bandmedlemmar. Kanske har du hört låtar som Purple Rain eller 1999? Dessa klassiska pophits är bara några av rockstjärnans hits. Hans musik inspirerade artister som Alicia Keys, Beck, Dave Grohl och många fler. Prince var även känd för sin mystifika personlighet och okonventionella livsstil, då han berömt ändrade sitt namn på 1990-talet med en symbol som inte kunde uttalas. Han hävdade även att änglar hade botat stjärnan från epilepsi som barn. Dessutom var han även en av de första musiker som började sälja sin musik på nätet, för att sedan bli en hård motståndare mot streaming på nätet (eftersom han var mån om att skydda sina musikrättigheter). På senare år hade Prince även gjort sig känd som en supermusiker på scenen med en enorm och karismatisk scennärvaro. Han sålde mer än 100 miljoner skivor världen över och försökte ständigt att skapa innovativ musik.

Tänk kreativt och stort!


Prince var en ovanlig artist då han redan som ung började att producera sin egen musik på sitt unika sätt. Detta gjorde även att Prince blev en väldigt bra låtskrivare för sig själv och andra. Han skrev under sin livstid många låtar som blev hits för honom och för artister som The Bangles, Sinead O’Connor och Alicia Keys. Kanske har du hört Nothing Compares 2 U? Låten blev en hitt för irländska sångerskan Sinead O’Connor på 1990-talet men släpptes av Prince redan på 80-talet. Men det var inte bara kärlek som inspirerade stjärnan, utan för Prince kunde en Bouppteckning till och med vara en möjlighet att skapa. Nästan allt inspirerade honom att skapa musik. Redan som ung ville stjärnan ha bra musikrättigheter och kämpade därför ofta för sin musik och andra musikaliska legender. Det var så han lyckades skapa ett oerhört lukrativt kontrakt med Warner Brothers redan som 18-åring.

Men att vara musiker handlar oftast om att växa med sin musik och det var något Prince trodde var oerhört viktigt. Under hans fyra decennier i musikindustrin blev han en omtyckt artist, då han växte med sin publik på många sätt. Den unge rebellen blev på senare år mer mogen och han slutade att svära i sin musik. Dessutom blev han alltmer religiös i sin musik utan att tappa sin funk-känsla. Prince var helt enkelt en ikon som bör inspirera alla musiker som älskar att spela musik.