Må bättre med musikVisste du om att mentala sjukdomar, och även en del fysiska sådana, faktiskt kan motverkas eller botas med hjälp av musik? Jo, det är helt sant och det bästa är att det inte spelar någon roll vilken typ av musik du lyssnar på. Det betyder att du kan få ta del av musikens alla fördelar, oavsett om du gillar rock, metal, hip hip, pop, klassisk musik eller jazz.

Genom att lyssna på musik varje dag kommer du att känna dig lyckligare. Musiken kan bland annat hjälpa dig att bli av med jobbiga orosmoment som du har i ditt liv, just för att tonerna hjälper dig att slappna av. Musik kan även få dig på så bra humör att du känner att du bara vill dansa eller sjunga med så högt att dina medpassagerare på bussen tror att du blivit tokig. Musiken du lyssnar på kan ta dig med till en helt annan värld, men den kan också beskriva din egen historia in i minsta detalj. På bara loppet av sekunder kan en dålig dag bli till den absolut bästa.

Musik påverkar våra känslor

Det finns en anledning till att löparen har sina nya airpods i öronen under den påfrestande träningsstunden, att affären spelar julmusik när julklappshandeln sätter igång eller att det är lugnande musik i väntrummet hos tandläkaren. Med hjälp av musik kan man alltså styra människors känslor. Lugn musik stillar nervositet och stress, vilket gör den utmärkt att använda hos just tandläkare eller på sjukhus. Musik med ett högre tempo får dig att prestera bättre under träningen och julmusiken lockar dig till julstämning så att du ska konsumera mer.

Musik kan förbättra lärandet


Kommer du ihåg när du gick i skolan eller har du kanske barn i skolåldern nu? Då vet du säkerligen om att det finns en hel del sånger som man använder sig av för att lära barn diverse saker. Det finns sånger för länder, alfabetet, färger och djur. Genom att sjunga det som man vill att barnen ska lära sig är det enklare för barnet att memorera och snappa upp informationen. Naturligtvis är det också ett betydligt roligare sätt att lära sig något, vilket i sin tur leder till att fler barn koncentrerar sig bättre.

Redan från en mycket liten ålder blir de allra flesta introducerade till musik. Därefter har man vanligtvis musik med sig genom hela livet. Som tidigare nämnt spelar det ingen roll vilken typ av musik och genre du uppskattar. Det gäller bara att hitta det som fungerar för just dig. Om du känner dig avslappnad av rock, men blir pigg och full av energi med hip hop så är det den typen av musik som du ska välja.