Arbeta med musik- på gott och ont


 

Idag drömmer en stor del av de unga om att göra karriär inom musiken. Tv-program där nya talanger utses blir fler och fler, för att inte tala om svenskarnas älskade Melodifestival, som är en succé varje år. Ett arbete inom musiken verkar ha ett vackert yttre, men hur är det i verkligheten?

Även om man brinner för musiken och älskar det självständiga jobbet i studion eller framför skrivblocket, finns det även stunder då det kan vara tufft att få ekonomin att gå ihop eller att hitta just den där kontakten som kan avgöra ens framtid. Har man väl nått dit, slutar det inte där. Hårt jobb och många sömnlösa nätter ligger bakom många artisters framgångar och inte sällan hör man talas om kollapser och utmattningssymptom trots stor berömmelse. I värsta fall har man ställt in konserter eller turnéer för att inte stryka med på kuppen.

Ledande operasångare och konsertpianister lever för musiken. De skulle oftast inte kunna tänka sig att göra något annat i livet. Trots detta, gör de stora uppoffringar p.g.a. ihärdigt resande och övning, övning, övning. Familjen blir lätt lidande och det gäller att alltid hålla sin röst i toppskick och tänka på vad man äter och dricker samt hur ens leverne ser ut. Festande tär på kroppen, vilket märks direkt på rösten.

Men ack, vilken glädje de kan skänka publiken, och vilken upplevelse de kan ge åt människor från alla samhällsklasser och länder, bara genom att sätta sig vid sitt instrument eller genom att öppna munnen. Till stor del har även alla dessa artister bidragit till samhällets förändring. Hur skulle det t.ex.. sett ut idag om inte rocken hade gjort sitt intåg, eller om inte provokativa artister som Madonna eller Elvis Presley hade funnits? Och sist men absolut inte minst, får man inte glömma alla dessa tekniker som arbetar bakom scenerna, arrangörer och musikpedagoger som oftast arbetar för lite pengar men som ändå älskar sina jobb. Dessa människor hör man sällan talas om trots att det är de som får det hela att gå runt.

Musik blir således en livsstil, som trots svåra stunder ändå inte går att försaka för den som gett sig ini branschen.

Tusentals nya artister uppkommer varje år och många försvinner lika fort. Precis som en modetrend, går det att se tendenser, även inom musiken, och vill man hålla sig kvar gäller det att kämpa och åter kämpa sig vidare för att ge publiken vad den vill ha. Hur man gör det är inte enkelt att veta och mycket sker genom tur också men den största drivkraften är motivationen och envisheten. Att ha något att falla tillbaka på är också viktigt, då långtifrån alla hamnar i rampljuset.

Det är naturligtvis viktigt att tänka med hjärtat men att huvudet spelar en roll i det hela, är också essentiellt att komma ihåg.