Att vara tondöv


 

Att inte kunna höra skillnad på en melodi, kan verka ohyggligt för många musikälskare. Men tondövhet är egentligen inte så farligt som det låter och det ter sig ganska naturligt, då många i en yngre musikklass kan skämta om en kamrat som sjunger fruktansvärt falskt och säga att denne är “tondöv”. Och faktum är att de flesta som är tondöva vet inte ens om det, vilket kan förklara att vissa människor som söker till tv-program som “Idol” eller “Talang”, och som sjunger så hemskt så att man är tvungen att stänga av apparaten, ändå tror att de har en chans.

Att vara tondöv innebär inte att man inte kan höra ett musikstycke, för det kan man utan svårigheter. Det är således inte samma sak som döv. Nej, en tondöv person kan inte höra skillnad på toner och toner i en kör exempelvis, d v s kan han eller hon inte heller höra om ett stycke sjungs falskt eller inte.

Det är dock skillnad på att vara tondöv, som faktiskt är en slags sjukdom, och att vara musikaliskt obegåvad.

För att få reda på om man är tondöv eller inte, kan man, förutom att fråga sina musikaliska vänner, göra ett test. Testet heter frekvenstest och är lätt att få tillgång till.