Bygg din egen musikstudio


Har du en dröm att bygga en egen musikstudio? Det behöver inte ta lika mycket utrymme i anspråk eller vara så komplicerat som man kanske tänker. Din studio kan rymmas i ett mindre rum bara du tar hänsyn till rummets akustik och vilken typ av utrustning du vill ha. Du kan använda dig av formler för att räkna ut rummets akustik, med hjälp av dem kan du räkna ut vilka ljudfrekvenser du behöver vara extra uppmärksam på och välja utrustning därefter. Formlerna finns tillgängliga på internet eller så kan du ta hjälp av affären du inskaffar din musikutrustning hos. Tänk också på att placering av möbler kan påverka rumsakustiken. Extra lager gips på väggarna har också positiv effekt på akustiken. Har du möjlighet att lägga tre lager gips så har du kommit långt.

Välj rätt utrustning

Grunden i hemmastudion är en dator, i den bör du programvara som tillåter dig att spela in och mixa musiken. Det finns några program på marknaden, men fråga runt lite och välj det som passar den musik du har tänkt skapa bäst. Ett ljudkort är extra viktigt eftersom det är det som sätter gränserna för kvalitetsnivån på det du spelar in. Utöver det behöver du en mikrofon, ett mikrofonstativ, hörlurar samt monitorer. Lägg lite extra vikt vid monitorerna och försäkra dig om att de är tillverkade för att återge ljudet så korrekt som möjligt. Vanliga högtalare tillverkas för att ge så bra ljudupplevelse som möjligt och lämpar sig därför inte i en hemmastudio. En keyboard kan också vara bra att ha, både för klaviaturen och för att styra datorn. Tänk på att om du vill hålla nere kostnaderna kan du alltid komma över bra begagnade prylar till ett bättre pris. med en egen musikstudio hemma behöver du aldrig mer förlita dig på andra för att skapa musik!

Starta enkelt och bygg på sedan

Att börja enklare än vad du har tänkt dig kan vara en bra utgångspunkt. Du kan alltid komplettera din hemmastudio allt eftersom. Satsa pengarna på den utrustning som gör mest skillnad som exempelvis ljudkort, monitorer och programvara. Ta hjälp av experter och var aldrig rädd för att fråga om hjälp. Spendera också lite extra tid på att få rumsakustiken att fungera så att ljudet låter riktigt bra. Om du behöver ljuddämpa din hemmastudio kan det fort dra iväg i pris, så det bästa är att till en början ljudisolera där det verkligen behövs, som exempelvis kring monitorerna. Det bästa rådet är dock att ge dig själv tid att känna in din utrustning innan du bygger ut den mer. Öva och testa och du kommer att ha många roliga och kreativa timmar framför dig!