Filmmusik


Filmmusik är en genre av musik som kan jämföras med den klassiska musiken, och det är, enkelt förklarat, musik som skapas för att ackompanjera en film. På vilket sätt musiken gör det kan skilja sig stort, och filmälskares åsikter går ofta isär gällande musiken: vissa anser att man knappt ska märka musiken, eftersom den bara ska finnas i bakgrunden för att förstärka stämningen på bioduken, medan andra menar att musiken har en lika viktig roll för filmens helhet som bilderna och skådespelarnas insatser, samt att det är en del av det konstnärliga uttrycket för filmen.

Filmmusikens betydelse märks om inte annat på det faktum att det varje år delas ut en Oscar för Bästa filmmusik, vilket talar för att i alla fall amerikanska filmakademin tycker att musiken är en viktig del av filmens helhet. Om du tycker om att följa Oscarsgalan, och gärna gör en egen tillställning av det, ska du gå in på Partykungen.se. Där hittar du allt du behöver för att ställa till med en riktig gala, och dessutom maskeradkläder ifall du skulle vilja gå som en särskild kändis eller filmkaraktär.

En sak är i alla fall säker: det går inte att tänka sig en film utan musik. Musik har funnits med sedan filmernas begynnelse, och innan man hade tekniken för att lägga in ljudet i själva filmen använde man sig av orkestrar som fick spela livemusik under filmens gång. Innan talfilmen fanns var musiken dessutom det enda sättet publiken hade att avgöra vilken stämning som skulle förmedlas, eftersom man inte kunde höra skådespelarnas tonlägen. Då använde man glad pianomusik för att förmedla en lättsam scen, medan dramatiska fioler fick förmedla fara eller rädsla.

En viktig film i filmmusikens historia var den första Star Wars-filmen, som släpptes år 1977. Innan dess hade musiken som sagt framförallt använts för att skapa stämning i filmerna, men i och med denna film fick biobesökarna för första gången uppleva en film som hade ett musikaliskt tema, och där i princip alla scener var tonsatta. Det var John Williams som låg bakom denna numera ikoniska filmmusik, och han är än idag en av de största kompositörerna av filmmusik i Hollywood. Star Wars-musiken blev ett av de första exemplen på filmmusik som blir populär även fristående från filmen, det vill säga musik som många lyssnar på utan att se filmen. Andra exempel på detta är musiken från Gladiator, från Pirates of the Caribbean, från James Bond-filmerna, från Sagan om Ringen-filmerna och från Harry Potter-filmerna. Filmmusiken från alla dessa filmer har blivit odödliga på egen hand, trots att de ursprungligen skapades som ett ackompanjemang till en film.

Det finns dock även en annan typ av filmmusik idag, nämligen musik som inte har skapats för filmen. Istället använder man sig då av en blandning av olika populära låtar, till exempel i pop- eller rockgenren. Det går också att kombinera båda typerna av filmmusik, så som i Guardians of the Galaxy. Ett återkommande musikaliskt tema i denna film är popmusik från 1970-talet, eftersom ett kassettband med blandade låtar från denna era förekommer i filmens handling. Filmen använder sig dock även av originalmusik komponerad av Tyler Bates, för att ackompanjera filmens handling och bygga olika stämningar.