Några försummade yrken inom musik


 

De flesta tänker nog sig ett yrke som sångare, artist eller som talangfull medlem i en symfoniorkester när man diskuterar att göra karriär inom musiken. Men det finns så många andra yrken som är förbisedda när det gäller musik. Tack vare dessa yrkesutövare, kan saker och ting fungera och tillställningar går som de ska. Tyvärr har dessa människor en tendens att bli bortglömda och åsidosatta, bara för att de inte syns lika mycket som artisterna själva. Här kommer några yrken som är värda att nämnas.

Ljudtekniker

Att vara ljudtekniker kan vara mycket spännande och utmanade. Man kan arbeta både i en musikstudio, på konserter, film eller i radio så valet är fritt. Det är en person som har hand om ljudet och kan även komma att kallas ljuddesigner då hen mixar med ljudet för att få till det bästa “soundet”. En ljudtekniker kan även jobba live och använda olika effekter.

Sångpedagog

Att ha en sångpedagog är otroligt viktigt för alla som sjunger och arbetar med rösten. Även den duktigaste sångaren måste få rösten att hålla och då krävs det en tålmodig sånglärare som lär ut andning, tekniker, vård av rösten, tonbildning och mycket mer. Men det innebär även att få sångaren att på rätt sätt, tolka en melodi eller en låt till sin fördel.

Pianostämmare

Pianostämmare kan också ha benämningen pianotekniker och ansvarar även för andra klaverinstrument som cembalo och flygel samt el pianon. Det är en person som då och då kommer och stämmer instrumenten så att tonerna låter precis som de ska. Förr i tiden kunde man enbart utbilda sig till pianostämmare genom exempelvis Tomtebodaskolan i Solna, men numera lär man sig detta som en inriktning på Musikhögskolan.