Musikkritik och rescensioner


 

Nuförtiden är det en vana att få kritik, vad man än gör. Viss kritik är enkel att förstå om det gäller regler eller förutbestämda punkter. Men hur kan man egentligen kritisera något som bara har att göra med smak? Kritiker är det gott om. Filmrecensenter, modejournalister och boktips hopar sig i tv-programmen med målet att guida människor i valet att välja rätt alternativ i kulturens alla grenar.

Mycket av det kan dock definieras som en massa tyckande och personliga åsikter som kanske inte alls stämmer överens med vad man själv anser. Trots detta spelar journalisterna och recensenterna en stor roll när ett nytt album ges ut eller en opera sätts upp.

En recensent ska ha erfarenhet, ha studerat musikteori och gärna genomgått en journalistutbildning. Ändå handlar det i slutändan om enskilda åsikter.

Mycket sker på sociala medier

Nuförtiden har musikkritikerns roll dock minskat genom de sociala medierna där vanligt folk skriver sina åsikter, vilket gör att man kan se vad en stor mängd människor tycker. detta är naturligtvis enklare att följa upp då en enda recension ibland kan få motsatt effekt av folket. Tänk exempelvis på Björn Afzelius som var illa omtyckt av pressen men älskad av svenska folket.