Finns det farlig musik?


 

När man talar om musik, får man mestadels en positiv association till ordet. Musik ska göra människor gladare, hälsosammare och lugnare. Men finns det musik som kan skada också?

Vissa människor som är emot en viss sorts musik, tar gärna tillfället i akt och fördömer dessa stilar. Rap, hip hop och heavy metal har ofta tillhört dessa kategorier där folk skakar på huvudet när de ser tonåringarna slänga med huvudet eller dansa till vissa vulgära texter i rap. Men det är dock väldigt individuellt. Heavy metal sägs faktiskt i viss mån, främja ilskan, istället för tvärtom, trots de relativt våldsamma texterna. Och street musik kan ge utlopp för känslor och skapa politiska debatter som senare kommer att förändra samhällen. Allt är således relativt.

Rätt låt till rätt tillfälle

Men det finns dock viss forskning på att en del musik kan vara olämplig i speciella situationer, då man lätt kan jaga upp sig när man istället behöver behålla lugnet. I trafiken är detta en sådan situation. En viss sorts musik kan göra bilkörningen till ett riskfyllt scenario, medans andra toner lättar på stressen i körfälten. Numera finns även bilkörningsmusik att ladda ned som påstås göra en till en säkrare förare.